Жаклин Толева: Да не позволим ветровете на анархизма и популизма да разпилеят постигнатото!

Жаклин Толева: Да не позволим ветровете на анархизма и популизма да разпилеят постигнатото!

Жаклин Толева: Да не позволим ветровете на анархизма и популизма да разпилеят постигнатото!

Жаклин Толева е водач на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“в 7-ми МИР Габрово. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ с две специалности – Право и Богословие. Специализира Международни отношения. Владее испански, френски, английски и руски език. Има 12 годишен опит в законотворчеството в Народното събрание, където работи последователно в Комисията по правата на човека, Комисията по образование, както и върху синхронизирането на българското законодателство с това на Европейския съюз. Председател е на ПП Български демократически форум.

 Г-жо Толева, политиката не е ли мъжко поприще?

Има едно поверие, че когато в една държава се раждат повече момчета, това е на война. Когато са повече момичета – на мир. Логично е да бъде така – жената е и майка. Като такава в семейството тя развива своите сетива за повече разбиране в един достатъчно труден и конфликтен свят. И в същото време притежава съвършения компас на усета за правилната посока.

Коя е правилната посока за България днес?

Правилната посока е да запази своята дясноцентристка ориентация и да продължи напред с реформите. Да не позволим ветровете на анархизма и популизма да разпилеят постигнатото. Защото ние се нагледахме на разцепления в дясно – всеки със своята идея за България. Добре, дайте да направим всички тези идеи заедно, а не в противоборство, с взаимни отрицания и биене в гърдите кой е по-по-най-. Нещо, което се наблюдава на всички нива в страната ни.

Това ли отстоявате като председател на ПП Български демократически форум в коалиция Реформаторски блок – Глас народен?

Българският демократически форум винаги е бил за единение на дясното. Като казвам единение – това не е механично съединение по конюнктурни интереси и съображения. Единението е вътрешното убеждение и единодействие в името на една кауза. И тази кауза за нас е националния интерес на България.

Днес всички са патриоти. Не се ли спекулира с това понятие?

Има един много хубав лакмус, с който можете да познаете истинския патриотизъм. Това е нагласата да се работи за България, а не в услуга на чужди интереси. Истинският патриотизъм утвърждава, а не разрушава. Той не посяга на чуждия живот, нито на чуждия олтар, а свещенодейства пред олтара на Отечеството. Патриотизмът е социология на единство между народ, земя, държава и власт. Той е съзнанието ни за общност – с история, разнообразие и богатство на културни ценности. Той е националният потенциал, който прави просперитет.

Какво му липсва на българина днес?

След толкова много години на взаимни отрицания и разделения, на българина му липсва убеденост, че може. Че е възможно заедно да преобърнем нагласите. А аз съм убедена, че можем да подредим държавата си. Убедена съм, че можем да се облегнем на таланта си, че можем да правим култура и да захранваме с идеи света. А нима това не е неугасващия Възрожденски дух, който още е жив у нас, особено в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново…

На това ли Ви научи баща Ви – големият български богослов Ваклуш Толев?

Да, така е. И смело мога да кажа, че правя всичко възможно да продължа делата на баща си.

Коментирайте

Close